Boeken in eigen beheer drukken

Het drukken van boeken in eigen beheer houdt de auteur op afstand voor elke publiciteit. Die boute uitspraak hoorde ik afgelopen zomer op een marketing dag voor auteurs. Een klap in mijn gezicht. Ik zag me dolend zweven boven mijn stapels boeken. Zowel in het Centraal Boekhuis als thuis, op een verlaten kinderkamer, twee pallets vol. Ik zou tenslotte een bestseller schrijven. De sterke geest van vrijheid cirkelde vanaf het prille schrijfproces om mij heen. Met gevolg de vanzelfsprekendheid dat mijn boeken in eigen beheer van de pers zouden rollen. De heerlijke dansende vrijheid om van de eerste pennenstreek tot aan de grande finale, het drukproces, alle creatieve stappen in eigen hand te hebben. Een scheppingskracht met drie fijne samenwerkingen van een schrijfcoach, de drukker en de art director voor de professionele omslag. Halleluja! Maar ondertussen loop ik nog steeds tegen een muur op. De publiciteit blijft inderdaad achterwege. Ik zit op een dood spoor.

Het strategiegesprek met Linda Graanoogst van ‘Met gemak in het Nieuws’ op 5 september jl. zou mijn redding moeten zijn. Een gesprek met een vakvrouw! Maar door haar ruime journalistieke ervaring vertelde zij ook dat de meeste journalisten met argusogen kijken naar auteurs zonder uitgever. Volgens hen zou zelfs een groot kwaliteitsverschil in de boeken zitten. Met andere woorden, een verhaal gepubliceerd in eigen beheer is van mindere kwaliteit. Ja, dat is de huidige realiteit volgens Linda en ik heb er maar mee te dealen. Nou… zeg dat vooral niet tegen mij. Dit zijn grove veroordelingen. Tijd voor een rebelse opstand. In dit nieuwe tijdperk van vrijheid, openheid, transparantie en het grote hart, tellen andere regels. Aandacht is de sleutel en dat wat aandacht krijgt groeit. Oprechte aandacht versus onze snelle self-made prestatie/weggooi maatschappij. Een samenleving bijna altijd in de uitverkoop, vol onnodige wetten, maffe regels, fake news, oneindig gelobby en teveel witteboordencriminaliteit.

In mijn rebelse opstand geef ik tegenwicht aan de honger van de grote internetboekenreuzen en promoot juist de kleine onafhankelijke boekwinkels. Voor een website bestelling ontvang je mijn enthousiaste aandacht. Aandacht bij elke handeling. Kwaliteit staat voorop. Het resultaat; een bijzonder brievenbuspakketje op je deurmat. Je ziet het meteen en je glimlacht. Mijn winkeltje, mijn postkantoortje, mijn meisjesdroom. Dat is nou de nieuwe wereld. Aandacht vanuit het hart, doen waar je blij van wordt.

Tijd dus voor een revolutie, een liefdevolle revolutie welteverstaan voor vrijheid en aandacht. ‘Toon je vuur maar in je blogs,’ bemoedigde Linda me nog. Grrrrrr…kom maar op met die publiciteit!

De roman Vrijheid. De droom van Sophie is opgedragen aan de Maan.

Vanzelfsprekend in mijn blog regelmatig berichten over onze mooie Maan.